В община Болгаре бе открита ул. „Васил Левски“

Нова улица, която носи името на българския национален герой Васил Левски, бе открита на 7 октомври  в община Болгаре близо до град Бергамо. На официалната церемония присъстваха кметът на Болгаре Лучано Редолфи, регионалният съветник Стефано Бруно Гали, посланикът на Република България в Рим Тодор Стоянов, генералният консул на Република България в Милано Таня Димитрова, кметът на град Враца Калин Каменов, почетният консул на България в Ломбардия Марко Кампанари, почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини, почетният консул на България в Генуа Микeле Скандролио и други представители на местните власти.


Връзката между българите и италианската община в провинция Бергамо датира от векове. В книгата си „История на Лонгобардите“ Паоло Диаконо първи свързва името „Болгаре“ с „Булгаре“, което означава „място, населявано от българи”. Именно с цел отбелязването на връзката между историческия произход на Болгаре и народа ни генералният ни консул в Милано Таня Димитрова представи идеята за именуване на улица „Васил Левски“ пред община Болгаре.


По време на церемонията по откриване на новата улица бе подписано и споразумение за сътрудничество между община Болгаре и община Враца съвместно сътрудничество по общи европейски проекти и различни инициативи в областта на културата.