Комюнике на Пресслужбата на Регион Емилия-Романя

Международни отношения. Президентът Боначини се среща с вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова: ще се работи съвместно по проекти във всички сектори, особено в икономическата и културната сфера

Помощта за украинските бежанци, надеждата, че оръжията ще замлъкнат, извънредната енергийна ситуация и ролята на Европа са другите обсъждани въпроси. Членове на българската делегация са също Българският Посланик в Италия Н. Пр.Тодор Стоянов и Почетният Консул в Емилия-Романя Франко Кастелини

 Болоня – Президентът на региона Стефано Боначини се срещна тази сутрин (бел. пр. 21.04.22) с Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

В състава на българската делегация, приета в Залата на регионалния Съвет, влизат също така Посланикът на България в Италия Н. Пр.Тодор Стоянов, Почетният Консул в Емилия-Романя Франко Кастелини, Началникът на кабинета на Вицепрезидента г-жа Надя Младенова.

Бяха обсъдени различни теми, като се започне от взаимното желание за започване на стабилно институционално сътрудничество между Емилия-Романя и България, което да доведе до реализиране на конкретни проекти във всички сектори, и по-специално в икономическата и културната сфера. С това ще се заемат незабавно Българското Посолство и Консулът в Емилия-Романя, заедно с регионалните служби и с участието на правителството.

Вицепрезидентът г-жа Йотова благодари за отличното отношение към българската общност в Емилия-Романя, около 6 хиляди жители на региона, а Почетният Консул инж. Кастелини подчерта готовността на регионалната здравна служба в месеците на пандемията, всеки път когато се налагаше да се предоставя информация и съдействие на български граждани.

След това фокусът премина върху текущите събития и международния сценарий, характеризиращ се с постепенното излизане от извънредната санитарна ситуация, въпреки че Ковид все още не е напълно изчезнал, и с началото на драматичната война в Украйна, както и с общи за всички страни проблеми за разрешаване: от необходимата помощ за бежанците, бягащи от конфликта, до повишаването на цените на суровините и енергийните доставки, увеличения, които тежат на семействата и бизнеса.

Боначини и Йотова се обединиха около факта, че оръжията трябва да бъдат заглушени в полза на мира, че Европейският съюз трябва да продължи да има обща позиция и да има силна роля и на енергийния фронт, както се случи с пандемията, с извънреден план и със закупуване на газ на контролирана цена, определена на континентално ниво.

Интеграцията, която да бъде гарантирана посредством осигуряване на работа и на образование за непълнолетните, е следващата фаза на посрещане на украинските бежанци, предимно жени и деца, в която участват както Емилия-Романя, така и България.