Международен конкурс по оперно пеене “Николай Гяуров”

Консулът на България за регион Емилия-Романя, инж. Франко Кастелини награди победителя в Международния конкурс за оперно пеене, посветен на паметта на незабравимия български оперен певец Николай Гяуров.

На концерта, който се проведе в прекрасния театър „Сан Карло“ в Модена, на 9 януари 2022 г., се представиха финалистите на конскурса, петнадесетте най-обещаващи изпълнители на Bel Canto от различни части на света.

В словото си Консулът припомни образа на великия българин Гяуров и подчерта обединителната роля на музиката и важността ѝ като проводник на познанието и на братството между народите.

Наградата “НИКОЛАЙ ГЯУРОВ” бързо се превърна в едно от най-интересните събития в областта на оперното изкуство на международно ниво. Всички млади артисти, които се представиха, бяха потенциални носители на награди. Надяваме се, че този конкурс в памет на великия Гяуров, който вече достигна третото си издание, ще продължи да се развива с все по-голям успех. Българската дипломация в Италия със сигурност ще продължи да спонсорира събитието в подкрепа на тази благородна инициатива.