Обръщение към българските граждани в Региона

Дами и господа,

Многократно съм се питал има ли все още пандемия. Така и не можах да си дам точен отговор, но вярвам, че животът, особено социалният, трябва на всяка цена да се възобнови. Хората трябва да се срещат, да говорят помежду си и да споделят общи интереси и нужди. И така, слагам край на неяснотите от миналото, и още отсега ви каня на тържеството, което ще организирам в Болоня по случай празника на Светите братя Кирил и Методий, тоест за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Разбира се, допълнително ще дам по-подробна информация.

Бих искал също така да споделя с вас, че през юли тази година в Римини в парка Ф. Фелини ще се проведе музикална инициатива, организирана от една известна и важна българска организация. Каня ви да участвате многобройни. Разбира се, и за това ще бъдете своевременно информирани.

През 2022 г. имахме честта да бъдем домакини в Консулството на Болоня на Вицепрезидента на България, г-жа Илияна Йотова.  Незабравима ще остане срещата между Вицепрезидента и представителите на българската общност в Емилия-Романя. В последствие Н.Пр. посланик Тодор Стоянов ме увери, че е информирал г-жа Вицепрезидента, че проектът за създаване на училище по български език и култура в Болоня (филиал на училището в Ричоне)е реализиран според указанията, дадени ми директно от самата нея.

От октомври миналата година българското училище в Болоня отваря врати всяка неделя от 10 часа в Културния Център CostArena на via Azzo Gardino N°48 и всички български момичета и момчета са добре дошли.

Дами и господа, чувствам се дълбоко задължен и искам да благодаря за вниманието, което Президентството на републиката и посланик Н. Пр. Тодор Стоянов ни демонстрират – привилегия и сигурен знак за силното и решително присъствие на вашата Родина.

Що се отнася до работата на Консулската служба в Болоня и изминалата година бе изпълнена с множество рутинни, но не за това по-малко важни, дейности. Не на последно място, за съжаление и консулски действия в полза на затворник с българска националност.

Много от вас вероятно вече знаят, че от лятото на 2022 г. създадохме Facebook страница, с цел да улесним бързата и директна комуникация с всеки от вас. Ето защо, използвайте ФБ, ние винаги ще направим всичко възможно, за да ви отговорим.

И накрая, позволете ми да благодаря на невероятната преподавателка в училището по български език и култура в Болоня, г-жа Милена Пацова, на  президента г-жа Светлана Стоянова и на целия екип на Асоциация „Bulgari di Romagna“, на директора на българското училище „Райна Княгиня” в Ричоне г-жа Ивелина Иванова, на  моите консулски сътрудници г-жа Джоя Лучия и г-ца Мария Кандида, на  преводача и Web content creator г-жа Благовеста Гетова и на Webmaster на сайта на консулството в Болоня, г-ца Анджелика Поркеду. Специални благодарности и на всички членове на избирателната комисия, които отново ще бъдат призовани да вършат работата си с обичайното им усърдие.

А на вас, скъпи българи, живеещи в Емилия-Романя, сърдечни пожелания за една спокойна 2023 г.