Откриване на новата учебна година в Ричоне

Дами, Господа,

тази година в началото на октомври отново имах честта да открия учебната година на Училището по Български Език и Култура в Ричоне.

От години тази институция гордо обучава родените в Романя деца на българи, преподавайки историята, културата и традициите на страната на дедите им.

По този начин и самият български език също се развива и обновява в учено и извънучебно време, а не само в контактите с родителите и семейството.

В края на курсовете се издава сертификат, признат от Правителството на Република България.

Вашият консул не може и не би искал да се лиши да присъства на това колкото хубаво, толкова и важно събитие. Бих искал да благодаря на всички учители, които работят като доброволци, окрилени от голям ентусиазъм; специални бладорадности изказвам и на г-жа Ивелина Иванова, Директор на училището, г-жа Красимира Костадинова, Президент на сдружение „Българи в Романя“ и на вездесъщата г-жа Светлана Стоянова.

Тази година отделих особено внимание да пропомня на децата фигурата на един велик патриот – Георги Косов: неуморен лидер и душа на българската общност не само в Романя, но и в цяла Италия, и на толкова желаното от него самия българско училище. В памет на този всеотдаен родолюбец връчих на г-жа Стоянова почетен плакет като знак на признателност и от страна на Правителството на Република България и на българската Дипломация в Италия.

Същият следобяд в присъствието на голяма група българи, не само Романьоли, и на г -жа Натали Павлова, представител на Българското Посолство в Италия, се състоя още една церемония, изцяло в памет на Георги Косов.

По този повод бих искал да припомня, че от тази година нататък наградите, които традиционно връчвам на най -добрите ученици, ще бъдат на името и в памет на Георги Косов.

Вашият Консул за територията на Емилия-Романя Ф. Кастелини