Съобщение №1 Парламентарни избори

Съобщение за българските граждани, пребиваващи в Емилия-Романя

Дами, Господа,

На 2 октомври 2022 г. ще се проведат избори за народни представители на Република България.

Имам удоволствието да потвърдя, че както при предходните избори, в седалището на Консулството на Република България за Емилия-Романя в Болоня, на адрес Piazza Del Francia 1, с Решение № 1236-НС от 11 август 2022 г., ще бъде разкрита избирателна секция, където българските граждани от региона ще могат да гласуват за избор на народни представители на Република България.

Българските граждани в чужбина, които имат избирателни права, могат да заявят желанието си да гласуват до 24:00 часа българско време на 6 септември 2022 г. чрез:

– Писмено заявление по образец – Приложение № 28-НС от изборните книжа. Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата/куриерска компания до дипломатическото или консулско представителство на Република България в Италия (Посолството в Рим и Генералното Консулство в Милано). В едно писмо може да има повече от едно заявление, като във всяко може да бъде вписано само едно лице.

– Електронно заявление през вече активната интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК): https://www.cik.bg/bg/ns02.10.2022/zayavlenie.

В случай че не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани ще могат да гласуват като в изборния ден директно в избирателната секция в Консулството на Република България за Емилия-Романя попълнят декларация по образец – Приложение № 29-НС от изборните книжа. Имената им ще бъдат вписани допълнително в избирателния списък.

Препоръчителна е електронната регистрация тъй като подаването на електроннo заявление значително ускорява процеса на вписване в избирателните списъци, както и на гласуването в изборния ден.

Напълно разбираемо е поредното повикване пред избирателните урни за един толкова кратък период от време да предизвиква известно неудобство, но горещо ви каня масово и решително да изразите своя вот, така че гарантираното от демокрацията право на глас да даде възможност за едно бъдеще според народната волята.

Бог да благослови България!

Вашият Консул инж. Франко Кастелини

P.S. Продължавайте да следите съобщенията на сайта на Консулството на Република България за Емилия-Романя и във FB.