Съобщение №4 Президентски и парламентарни избори

Дами, Господа,

в навечерието на предстоящите избори за Президент и Вицепрезидент на Република България и за Народни Представители бих искал да напомня на всички вас, Българските граждани, пребиваващи в Емилия-Романя, че следващата неделя – 14 ноември 2021 г., в Болоня на Piazza del Francia n. 1 и в Римини на via XXIII Settembre1845 n. 124 – зала Celle, избирателните секции ще бъдат отворени от 7.00 до 20.00 часа. Гласуването и в двете горепосочени секции ще бъде с хартиени бюлетини, а не с устройства за машинно гласуване.

Българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната в срок до 19.10.2021 г. включително и желаят да гласуват, в деня на изборите в деня на изборите на 14.11.2021 г., както и на 21.11.2021 г. при евентуален нов избор за президент и вицепрезидент, могат да го направят в секция извън страната по техен избор, дори и да не са вписани в предварително съставените списъци за гласуване.

При гласуването трябва да представят пред СИК декларация по образец (Приложение № 38-ПВР/НС от изборните книжа), че отговарят на условията да избират и че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Избирателите, които гласуват в чужбина, трябва да докажат самоличността си с български паспорт, лична карта или военна книжка (само ако са военнослужещи).

Когато срокът на валидност на личната карта или паспорта е изтекъл след 13 март 2020 г., избирателят се допуска да гласува, без да се изисква да представя пред СИК удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263, ал. 2 ИК.

В момента на достъпа в избирателните секции, от Българските граждани, които желаят да упражнят правото/задължението си да гласуват, няма да се изисква представянето на Зелен сертификат.

Остават непроменени и ще бъдат гарантирани всички законови разпоредби за прилагане на мерките срещу разпространението на Covid-19 като спазване на дистанция, измерване на температура, предпазни маски, хигиена на ръцете, събиране на данни за връзка, необходими за проследяване на евентуални пандемични контакти.

Напомням ви да не поемате ангажименти за деня на  изборите – неделя 14 ноември  и за неделя 21 ноември, когато може да се наложи евентуален втори тур за избор на Президент и Вицепрезидент на Република България.

Приканвам всички Българи, пребиваващи в Емилия-Романя,  да участват активно в изборите и ви поздравявам сърдечно.

Вашият Консул,

инж. Франко Кастелини