Българите в Болоня отпразнуваха 24-и май

На 21 май 2023 г. в Болоня се състоя, организираният от Консула на България за Емилия-Романя празник за честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Присъстваха многобройни  българи, пребиващи не само в Болоня, но и от други краища на областта.

Почетният Консул на България за Емилия-Романя, инж. Кастелини, поздрави българската общност и пожела на българите по-често да празнуват заедно, да са сплотени, за да бъдат силни, и да предават на децата и внуците си българските традиции и култура. Той подчерта колко е важно, родените в Италия българчета, да познават своя език и култура. Ето защо бъдещото развитие на българското неделно училище “Райна Княгина”, секция Болоня, създадено със съдействието на Консулството на Болоня в сътрудничество с асоциация “Българи в Романя” е от голямо значение.

Инж. Кастелини изказа специални благодарности на учителката г-жа Милена Пацова, на г-ца Таня Рудева, ръководител на Групата за български народни танци към училището, както и на всички всеотдайни родители и танцьори.

Децата от училището изпяха българския национален химн, представиха песни и стихотворения, свързани с празника на Българската просвета и култура.

Групата за български народни танци към училището изигра няколко хора, в които почти незабавно се включиха много от присъстващите българи. 

Тържеството приключи с прекрасна шопска ръченица, наздравици и почерпка за всички.